الجزیره: قطب‌های تجاری اسرائیل در تیررس موشک‌های ایران قرار دارد

پایگاه خبری الجزیره گزارش داد رژیم صهیونیستی با گشودن جبهه جنگ با لبنان نه تنها به هدف خود در احیای اقتصاد در شمال سرزمین‌های اشغالی رسید بلکه قطب‌های تجاری خود در تل‌آویو و قدس اشغالی را در تیررس موشک‌های ایران و لبنان قرار داد.
الجزیره: قطب‌های تجاری اسرائیل در تیررس موشک‌های ایران قرار دارد
کد خبر:۴۲۸۸

به گزارش اقتصاد معاصر؛  گزارش‌های عبری حاکی است، هزینه روزانه تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی در نوار غزه با تشدید شدت جنگ و تعدد جبهه‌ها که شامل کرانه باختری، جنوب لبنان، یمن، سوریه و تا حدی ایران می‌شود، افزایش یافته و انتظار بیشتر شدن این هزینه‌ها نیز وجود دارد.


به منظور محاسبه هزینه روزانه اسرائیل در نتیجه جنگ، می‌توان به این نکته اشاره کرد که داده‌های بانک مرکزی اسرائیل و وزارت دارایی این رژیم نشان می‌دهد که هزینه جنگ از هفتم اکتبر گذشته تا پایان مارس سال ۲۰۲۴ بیش از ۲۷۰ میلیارد شکل (۷۳ میلیارد دلار) با نرخ متوسط ۴۲۷ میلیون دلار در روز بود.


در برآورد دیگری، اسرائیل در ژوئن گذشته بودجه جنگ را از ۸۷.۴۵ میلیارد شکل (۲۳.۵۲ میلیارد دلار) به ۹۸.۷۵ میلیارد شکل (۲۶.۵۶ میلیارد دلار) رساند که تقریباً معادل ۷۲.۷۶ میلیون دلار در روز است.


احمد البهنسی، کارشناس مسائل اسرائیل در گفتگو با الجزیره تأکید کرد: نمی‌توان برای تعیین دقیق هزینه‌های روزانه اسرائیل در جنگ، به اعداد و ارقام مشخص، چه رسمی و چه غیررسمی تکیه کرد. کاهش رتبه اعتباری اسرائیل از سوی مؤسسات رتبه‌بندی اعتباری که جدیدترین آنها استاندارد و بورز بود، به این نکته اشاره می‌کند که با افزایش هزینه‌های جنگ، یک بحران شدید در اقتصاد اسرائیل وجود دارد و بدتر از آن، افقی برای توقف جنگ وجود ندارد.


این کارشناس مسائل اسرائیل می‌گوید که انگیزه اسرائیل برای باز کردن جبهه شمالی با حزب‌الله، اقتصادی بوده، زیرا از هشتم اکتبر با ورود حزب‌الله به جبهه حمایت از مقاومت فلسطین، جمعیتی بزرگی از ساکنان شمال آواره شدند و فعالیت‌های اقتصادی در این منطقه متوقف شد، اما اوضاع شمال اسرائیل با به راه‌انداختن جنگ بدتر شد.


البهنسی افزود: حتی پیشنهاد الی کوهن، وزیر انرژی اسرائیل مبنی بر اینکه وی به دنبال بهانه‌ای برای لغو توافق مشترک میادین گازی با لبنان است، بیانگر احتمال محرومیت اسرائیل از درآمد‌های گازی این منطقه است.


اشرف شعبان، کارشناس مسائل اسرائیل نیز به نوبه خود می‌گوید که این اقتصاد اسرائیل است که بهای تصمیم دولت نتانیاهو برای گشودن یک جبهه جدید در شمال را خواهد پرداخت و ممکن است اسرائیل مجبور شود بودجه ۲۰۲۴ را برای بار سوم افزایش دهد.


شعبان افزود اسرائیل با واردشدن به جنگ در جبهه لبنان مجبور خواهد شد ماشین نظامی خود را در شرایطی که نتوانسته به تعهدات فزاینده خود پایبند باشد، تأمین مالی کند و از همین رو تشدید رویارویی در جبهه‌های لبنان و ایران و هدف قرارگرفتن دو مرکز تجاری بزرگ اسرائیل (قدس اشغالی و تل‌آویو) اقتصاد اسرائیل را به سمت ورطه سقوط سوق می‌دهد.


اظهارات این کارشناس الجزیره در تایید گزارش هفته گذشته روزنامه بریتانیایی اکونومیست است که در آن آمده، سرعت فرار پول از بانک‌های اسرائیلی به موسسات خارجی بین ماه‌های گذشته تا جولای دو برابر شده، زیرا سرمایه‌گذاران برای «سناریوی کابوس‌آمیز» در صورتی رسیدن جنگ به تل‌آویو و قدس اشغالی آماده می‌شوند.


این روزنامه افزود، سرمایه گذاران از توانایی اسرائیل برای بازیابی اقتصاد خود مطمئن نیستند، زیرا شکل بی ثبات است و بانک‌های اسرائیلی از فرار سرمایه رنج می‌برند.

 

مخارج مستقیم اسرائیل برای جنگ چیست؟


روزنامه اقتصادی اسرائیلی کالکالیست نیز هفته گذشته گزارش داد که ارتش رژیم اشغالگر پیش‌بینی‌های خود را به‌روز کرده و برآورد کل هزینه جنگ را از ۱۳۰ میلیارد شکل (۳۷ میلیارد دلار) به بین ۱۴۰ تا ۱۵۰ میلیارد شکل (حدود ۳۹.۵ تا ۴۲.۴ میلیارد دلار) افزایش داده است.


وی تأکید کرد که این هزینه‌ها شامل امکان آغاز عملیات زمینی در لبنان یا رویارویی مستقیم با ایران نمی‌شود و این بدان معناست که در صورت تشدید تنش‌ها ممکن است هزینه بیشتر شود.


گزارش این روزنامه حاکی از آن است که برآورد اولیه ۳ ماه پیش که توسط سرتیپ گیل بنحاس، مشاور مالی رئیس ستاد کل ارتش تهیه شده بود، هزینه جنگ را حدود ۳۷ میلیارد دلار برآورد کرده بود، اما با ادامه جنگ و با تشدید تنش‌ها در منطقه، این برآورد‌ها به روز شد و صحبت از رسیدن آن به بیش از ۴۲ میلیارد دلار است.


طبق گزارش کالکالیست، مخارج مستقیم جنگ از ۷ اکتبر حدود ۱۲۹ میلیارد شکل (۳۶.۴ میلیارد دلار) شامل موارد زیر است:


۳۷ میلیارد شکل (۱۰.۴ میلیارد دلار) برای حقوق سربازان ذخیره هزینه می‌شود. 

 ۲۹ میلیارد شکل (۸.۲ میلیارد دلار) برای مهمات و سلاح. 

۱۹ میلیارد شکل (۵.۴ میلیارد دلار) برای هواپیما، کشتی و کار‌های تعمیر و نگهداری

 ۱۳ میلیارد شکل (۳.۷ میلیارد دلار) برای سلاح

۱۳ میلیارد شکل دیگر (۳.۷ میلیارد دلار) در خدمات لجستیکی

 ۸ میلیارد شکل (۲.۳ میلیارد دلار) برای سیستم‌های ارتباطی و اطلاعاتی

 ۶ میلیارد شکل (۱.۷ میلیارد دلار) برای زیرساخت‌ها و پشتیبانی مدنی 

۴ میلیارد شکل (۱.۱ میلیارد دلار) برای درمان، توانبخشی سربازان و حمایت از خانواده‌هایشان

 

احتمال افزایش بودجه برای سومین بار

در نتیجه پیامد‌های اقتصادی و پیامد‌های جنگ، دولت اسرائیل مجبور شد بودجه عمومی سال ۲۰۲۴ را افزایش دهد و به ۵۸۴ میلیارد شکل (۱۵۸ میلیارد دلار) برساند که در مقایسه با سقف بودجه اولیه که سال گذشته به عنوان بخشی از بودجه ۲۰۲۳-۲۰۲۴ تعیین شده بود، حدود ۱۴ درصد افزایش داشت.


برای مقابله با هزینه‌های بالای عملیات نظامی و به منظور جلوگیری از کسری ر بودجه عمومی وزارت جنگ، بودجه‌های اختصاص یافته به وزارت جنگ افزایش یافت و ۳۰ میلیارد شیکل (۸.۱ میلیارد دلار) اضافه شد تا مجموع حجم بودجه اختصاصی برای جنگ به حدود ۱۰۰ میلیارد شیکل (۲۷ میلیارد دلار) رسید.


به دلیل هزینه‌های نظامی و خسارات مستقیم به اقتصاد اسرائیل، هزینه‌های بدهی دولت نتانیاهو نیز افزایش یافت و به ۶۲ درصد تولید ناخالص داخلی اشغالگران رسید، پس از آن که در سال ۲۰۲۲/۲۰۲۳ به ۵۹ درصد رسیده بود.


به گفته وزارت دارایی اسرائیل، حجم کسری بودجه اسرائیل نیز تا پایان مارس گذشته به ۶.۲ درصد از تولید ناخالص داخلی رسیده بود، اما انتظار می‌رود کسری به رشد خود ادامه دهد و تا پایان سال ۲۰۲۴ به حدود ۶.۶ درصد برسد. 


داده‌های بانک جهانی نشان می‌دهد که هزینه‌های نظامی اسرائیل از ۱۹۰.۲ میلیون دلار در سال ۱۹۶۰ به ۲۳.۴۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است.


کسری بودجه اسرائیل رکورد شکسته است

از ابتدای سال جاری تاکنون کسری ۲۶ میلیارد شکلی (۷ میلیارد دلار) در بودجه عمومی اسرائیل ثبت شده است که در ۱۲ ماه گذشته این کسری به رکورد جدید ۱۱۷.۳ میلیارد شکل (۳۱.۷ میلیارد دلار) رسیده که بالاترین کسری بودجه در تاریخ این رژیم است.


در خصوص خسارات ناشی ازقرارگرفتنن جبهه داخلی اسرائیل در معرض بمباران موشکی، برآورد‌های سازمان مالیاتی اسرائیل نشان داد که میزان خسارت مستقیم به ساختمان‌ها و تأسیسات درشهرک‌های هم‌جوار نوار غزه بالغ بر ۱.۵میلیارد شکل (۴۰۵ میلیون دلار)، است.


از گزارش‌های سازمان مالیاتی رژیم صهیونیستی مشخص است که ارزش خسارات غیرمستقیم و غرامت آسیب‌دیدگان در شهرک‌های هم‌جوار نوار غزه و نقب غربی به ۱۲ میلیارد شکل (۳.۳۵ میلیارد دلار) رسیده است که شامل خسارات وارده به بخش‌های کشاورزی، گردشگری، سرگرمیرستوران‌ها و کافه‌ها و صنایع سبک است.


در مورد خسارات و خسارات وارده در الجلیل علیا و غربی، شهر‌های مرزی اسرائیل با لبنان و جولان اشغالی، به دلیل جدی بودن شرایط و درگیری با حزب‌الله، اطلاعات رسمی و موجودی خسارت از سوی سازمان مالیاتی وجود ندارد.


برآورد‌ها حاکی از آن است که میزان خسارات اولیه در شمال کشور در نتیجه موشک‌هایی حزب‌الله حدود دو میلیارد شکل (۵۴۰ میلیون دلار) تخمین زده می‌شود، زیرا به بیش از ۵۰۰ تأسیسات مسکونی، کشاورزی، صنعتی و تجاری آسیب وارد شده است. آنچه که روزنامه یدیعوت آحارونوت گزارش داد که میزان تلفات و خسارات وارده را دوبرابر می‌داند./ فارس

ارسال نظرات